ΣΤΟΧΟΣ
Το προτεινόμενο έργο TRANSFARENCY σκοπεύει να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες αλυσίδας (Blockchain/DLT) και των ενσωματωμένων σε αυτές έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) ώστε να επιλύσει κρίσιμα θέματα που ανακύπτουν κατά τη μεταφορά προϊόντων στα πλαίσια του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain) διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών σε αυτά τα συστήματα.
Το καινοτόμο σύστημα που θα αναπτυχθεί μέσω του προγράμματος TRANSFARENCY θα αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα που προκύπτουν κατά τις εθνικές και διασυνοριακές μεταφορές όπου εμπλέκονται περισσότεροι ενδιάμεσοι κρίκοι, λαμβάνοντας τις επιπλέον απαιτήσεις των δεύτερων που αναφέρονται για παράδειγμα στους δασμούς και φόρους που επιβάλλονται κατά τον εκτελωνισμό από/προς τρίτες χώρες, στις πληρωμές συνεργαζόμενων εταιρειών, κτλ.
Τα πιο σημαντικά θέματα που προκύπτουν είναι: η προσωποποίηση της παραλαβής, η διαφανής παρακολούθηση της πορείας ενός προϊόντος από την παραγγελία έως και την παράδοση, η καταγραφή και ο έλεγχος των πιο σημαντικών από άποψη ασφάλειας ενεργειών που πραγματοποιούνται από τους χρήστες του συστήματος, καθώς και ο έλεγχος ευαίσθητων πακέτων με την χρήση ΙoT συσκευών.
Στα πλαίσια του TRANSFARENCY, θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος σε πιλοτική εγκατάσταση στο ΕΚΕΤΑ ώστε να αξιολογηθεί και να επικυρωθεί το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες από τελικούς χρήστες της ACS, οι οποίοι θα αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις δυνατότητες εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και στο επιχειρηματικό μοντέλο που θα αναπτυχθεί για την παροχή εμπορικών βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών μετά το τέλος του έργου. Η κοινοπραξία θα περιλαμβάνει τρεις εταίρους και πιο συγκεκριμένα: DBC, EKETA, ACS και το έργο θα υλοποιηθεί σε τριάντα (30) μήνες.
Το έργο TRANSFARENCY υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
Το έργο ξεκίνησε το Ιούλιο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
Επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής είναι ο Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας από το EKETA / ΙΠΤΗΛ.
Επικοινωνία
-
Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης,
6o χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θεσσαλονίκη - Dimitrios.Tzovaras@iti.gr
- +30 2311 257 701-3